Dünyada birçok insanın maruz kaldığı, sebebi kesin olarak bir türlü bulunamayan bu hastalıktan ve yıllardır mücadele ettiğim için kendi deneyimlerimden ufak detayları paylaşmak istiyorum sizinle.
- En önemlisi kendinizi çok iyi takip etmelisiniz. Yani alerji olarak adlandırmak yanlış olabilir belki ama hangi yiyeceklerin, hangi içeceklerin, ne tür havanın, kokunun vb gibi aklınıza ne gelirse sizi etkilediğini, migreninizi tetiklediğini çok iyi gözlemlemelisiniz.
- Örneğin; genel olarak bazı yiyecek ve içecekler yapılan araştırmalar sonucunda tüketilmemesi tavsiye ediliyor. Ki bende bazılarını tüketmiyorum özellikle yıllardır. Ketçap, mayonez, salam, sosis türevinde ki salamura yiyecekler, bira gibi mayalı içecekler, yine aynı şekilde maya kullanılarak yapılmış poğaça, pizza gibi yiyecekler.. Bunlar benim ilk anlamda aklıma gelenler belki sizi etkileyen farklı besinler vardır.
- Ağır yağlı parfüm kokuları, havasız ve gürültü şiddeti yüksek rahatsız edici ortamlar dolaylı da olsa beyin ve sinir sistemimizi etkileyeceğinden migreninizi de tetikleyebilir.
- Doktorunuzu gerçekten iyi seçmelisiniz. Sizi uzun uzun dinlemesi, asıl sorunun neden ileri geldiğini çözmeye çalışması çok önemli. Çünkü; her baş ağrısı kesinlikle migren değil ! Başım ağrıyor deyip dışarda gezip, dolaşanlar asla migrenli birinin baş ağrısı anlayamayacaktır. Şahsen benim migrenim tuttuğunda nefes almak bile bazen işkenceye dönüşebiliyor.
- Doktorunuzun yaptığı tahliller, incelediği değerler ve kriterler belki de tamamen ilgisiz bir durumda olduğunuzu gösterebilir. Bir çok hastalık baş ağrısı yapıyor çünkü. Ve bu sebeple bilinçsiz içilen ilaçlar herşeyi daha da zor daha çözülemez hale getirebiliyor.
- Anksiyete ve Panik Atak ile mücadele ediyorsanız, Insomnia probleminiz ile uyku düzeniniz sıfır ise, depresif bir dönem geçiriyorsanız vb. sebepler yüzünden dengesizlik hissediyorsanız buna uygun tedavi ve ilaçları göz ardı etmemelisiniz. Hemen hemen hepsi sinir ve dolaşım sistemine bağlı belirtiler; dolayısıyla migrene yo gösterici.
- Vücudunuzun verdiği tepkileri takip edip, doktorunuza bu konuda detaylı bilgileri mutlaka vermelisiniz.
- Bağırsaklarınız ya da mideniz ile ilgili bir problem varsa migreninizde oldukça etkili. En yoğun sinir bu sistemde olduğu için bu bölgede ki aksama ya da stres migreninizi tetikliyor evet. Neden en belirgin belirtisi mide bulantısı sizce (; Direk oradan başlıyor tepkiler çünkü.
- Ya da adet dönemimizde neden illa ki bir migren krizimiz tutuyor, düşünün bakalım. Bu da benim doktorumla hem deneyerek hem de tavsiye edilerek uyguladığımız bir yöntem ile çözdüğümüz ufak detay. Adetten 2 gün önce başlayıp, adet olduğum 2. güne kadar sabah aç karnına içtiğim mide ve bağırsak düzenleyici ilaç sayesinde kuşlar gibiyim diyebilirim.
- Düzenli içmeniz gereken ilaçları aksatmamalısınız.
- Bu konuda hepimiz aynı durumda olabiliriz diye düşünüyorum. Zira başka bir ilaç etkili olmadığı için kendi ilaçlarımızı sürekli yanımızda taşırız. Kimseden ilaç almayıp, kimseye de ilaç vermemeliyiz. Saatlik ilaçları ise mutlaka zamanında içmeliyiz.
- Migren rahatsızlığınızdan yakın çevrenizin bilmesin de fayda var. Gece eğlenip, coştuktan sonra sabah yatakta ölü gibi kaldığınızda bilirler. Ya da sabahın köründe ani bir mide bulantısı krizine girdiğinizde. Telaşlanmadan ilacınızı verip, sakin ve karanlık bi yerde uyumaya çalışmanızı sağlamalrı yeterlidir.
- Migrenle yaşamayı öğrenmelisiniz.
Sanıldığı kadar kolay geçmeyen, sadece baş ağrısı olmadığı bilinen bu hastalık için hep dediğim gibi kendi deneyimlerimizi oluşturalım yeter. Ben en son aşamasında olduğum için artık denemediğim, yapmadığım yöntem kalmadı diyebilirim. ama aslında bu zamana kadar çektiklerimin de bilgisizlik, tahammülsüzlük olduğunu söyleyebilirim. Direk ilaca sarılmadan önce tüm etmenleri gözden geçirip sonra ilaç, iğne ya da seruma başvurmak gerekiyor.
- Masaj ve soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
* Size benden ufak tüyo; Su içmediğim günün akşamı, gecesi ya da diğer günün sabaha karşısı migrenim kendini hissettirdiğinde ilaca koşmadan önce 1-2 bardak su içip 1-2 saat geçmesini bekliyorum artık. Eğer bu süre sonunda hala geçmiyorsa ilaca başvuruyorum.
Hayatınızı düzene sokmak, bazı yiyecek ve içecekleri hayatınızdan çıkarmak inanın migrenle uğraşmaktan kat kat kolay. Kullandığım ilaç adlarını ya da Adana'da iseniz doktorumun bilgilerini seve seve veririm.
Siz de farklı deneyimler, şikayetler var mı ? Paylaşırsanız sevinirim.
ben de migrenden muzdaribim nasıl bir ağrıdır
YanıtlaSil