Herkese Merhaba,
Buraya zaman ayırmayı o kadar özledim ki anlatamam. Bir yandan iş, bir yandan ev, bir yandan da master tezi derken her şey aldı başını gitti. Araya yaz tatili, kurban bayramı tatili girince iyice uzaklaştım farkındayım. Deli gibi ürün deniyorum fakat yorumlamaya, yazmaya vaktim kalmıyor. Aşırı aşırı yazıcıya ihtiyacım var (:
Neyse gelelim yazı başlığıma, uzun zamandır gezdiğim yerlerin yazısını yazmıyordum. Sebepsiz bir gaz gelip bundan sonra gittiğim yerleri hikayeleri ile birlikte yazmaya karar verdim. Sanırım bunda kocacığımın da fotoğraflarımı çok güzel çekmesinin etkisi olabilir (:
Kurban Bayramı tatilinde hazır buralardan uzaklaşamamışken yakın yerlerde görülebilecek, daha önce gitmediğimiz yerleri araştırırken şahane bir bölgeye denk geldim. Hatay'a bağlı Samandağ ilçesinde yer alan Çevlik bölgesinde bulunan antik kent; Seleukeia Pieria Antik Kenti, Vespasian-Titus Tüneli, Kaya Mezarları ve Beşikli Mağara. İnternetten de araştırdığım kadarı ile bölgeye ait bilgileri sizlere aktarmak istiyorum.
Antakya’nın Samandağ ilçesinde, Musa Dağı’nın güneyinde, Çevlik olarak bilinen sahil şeridine kurulmuş Helenistik Selevkos Krallığı’nın başkenti olarak burayı seçmişti ve adı “Seleukeia Pieria” dır. Denizden 300 m. yüksekteki akropolde, İsis-Afrodit kültürüne ait bir Dor Tapınağı, agora, tiyatro ve kamu binaları bulunurken aşağı kent iç ve dış olmak üzere iki limana sahiptir. Bu özelliğinden dolayı kent denizden gelecek saldırılara karşı pek de güvenli değildir. Selevkos Krallığı M.Ö. 63’de sona erdikten sonra General Pompeius tarafından Suriye Eyaleti adıyla Roma egemenliğine alınmıştır. Kent, Roma egemenliğine girdikten sonra da önemini korumuş ve Doğu Akdeniz’in önemli bir limanı haline gelmiştir. Suriye ve Mezopotamya’dan gelen mallar, Roma’ya buradan sevkedilmiştir.
Vespasian’ın çılgın projesi, sel sularını, limanı tehdit etmeyecek şekilde, başka bir yere akıtmaktır. Böylece bir kanal inşasına girişir. Kentin kuzeybatısında kuzey-güney doğrultusunda akan dere, doğal yatağından 90 derece saptırılarak uysallaştırılır. Coğrafya, köle emeğiyle yeniden şekillenecektir. Ellerinde çekiç ve murçlarla, sayıları bine varan köle kayalık arazide, alın terleriyle ıslattıkları toprağı, yarmaya başlar. Ancak kanalın güzergâhında dev bir engel vardır: Kentin sırtını yasladığı Musa Dağı.
Gezdiğiniz patika boyunca yerel yiyecek türevlerinde şeyler satanları görebilirsiniz. Özellikle defne sabunu yörenin en kıymetlisi. Benim bünyeme pek yaramadığı için almadım.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, sevgiler (:
Harika bir yer, kayalara bayildim 😊
YanıtlaSilKesinlikle insan hayran kalıyor o dönemlere (:
Sil